Kost, meny og oppskrifter

Kostholdet i Startgropa

Vi tilbyr et sundt og godt kosthold i barnehagen vår. Små mager tåler ikke så mye sukker. Mange av småbarna har ikke smakt søtsaker før de begynner i barnehagen, og som pedagogisk virksomhet vil vi ikke være de første som presenterer dette for dem. Dette betyr at vi ikke serverer søtt pålegg, saft, kjeks, yoghurt o.l.  Vel vitende om at barna får sunn mat i barnehagen, kan dere som foreldre beholde oversikten over hvor mye sukker barnet får i seg, og dermed selv styre sukkerinntaket.

Utover å unngå mest mulig sukker, har vi også en bevissthet rundt viktigheten av et variert og fiberrikt kosthold. Vi serverer tre–fire varme måltider i uka og nybakte grove speltrundstykker en dag. Vi prioriterer å bruke tid på matlaging og lager alt fra bunnen av. Alle barna fra 3-6 år er med i matgrupper, hvor de er med å tilbereder maten og dekker bord en uke hver på omgang. Matgruppene består av tre barn, som er spredt i alder.

Frukt og grønnsaker er viktige ingredienser i hverdagen, og vann er superdrikken vår.

Vi kjøper økologisk så langt det lar seg gjøre, ut fra tilgjengelighet og økonomi. Se hvilke økologiske matvarer vi bruker her.

Vi er ikke helt rigide. Til fest slår vi oss løs og serverer varm saft og lanternekaker på lanternefesten, saft og sukker på grøten til nissefesten, diverse godteri og snacks på karnevalet (3-6 åringene), sjokoladeegg (yoghurtrosiner til småbarna) i påskehareredet og kaker, is & saft til sommerfesten.

Ukesmeny serveres mellom kl. 11 - 12

• Tomatsuppe m/ selleri og makaroni | Oppskrift

• Grønnsakssuppe m/røde linser | Oppskrift

• Blåbærstien: Fisk i form m/spinat, tomater, rømme og ost | Oppskrift
  • Perlen: Havregrøt m/frukt, rosiner og frø | Oppskrift
  • Stjernen: Turmatpakker

• Stjernen: Fisk i form m/spinat, tomater, rømme og ost | Oppskrift
  • Blåbærstien små: Havregrøt m/frukt, rosiner og frø | Oppskrift
  • Blåbærstien store: Turmatpakker

• Grove speltrundstykker m/egg, grønnsaker og pålegg | Oppskrift

Mellommåltider

Alle barna har med seg en frukt hver dag og ellers står Startgropa for resten av måltidene. På morgenen setter vi fram et fat med grønnsaker, hvor barna forsyner seg etter eget behov. Fatet blir etterfylt fram til ca. kl 10.

På ettermiddagen blir det satt fram frukt- og grønnsaksfat, og i tillegg kan de som har behov for mere, smøre seg grove knekkebrød når de ønsker det, i tidsrommet ca. kl. 13.30 - 15.30.

Småbarna spiser frukt, grønnsaker og brødskiver etterhvert som de våkner opp.

Bursdager

Til bursdagene lager vi en deilig fruktoppsats